Serviks Kanserleri

Rahim ağzı kanseri çok erken yakalanırsa rahim alınmadan sadece konizasyonla tedavi edilebileceği gibi ilerlemiş vakalarda rahmin genişçe çıkarılması veya radyo terapi yani ışın tedavisi seçeneklerinden biri seçilmelidir. Bu tedavi seçeneklerinden hangisinin seçilececeğine karar verilebilmesi için klinik evreleme yapılması gerekmektedir.

Serviks Kanserinin Belirtileri Nelerdir?

Erken evre serviks yani rahim ağzı kanseri herhangi bir belirti vermemekte rutin tarama programları sırasında tanı konulmaktadır. Rahim ağzı kanserleri ilerlediği zaman kanama bozukluğu, cinsel ilişki sonrası kanama veya yoğun kötü kokulu ve tedaviye cevap vermeyen vajinal akıntıyla kendini gösterir. 

Serviks Kanseri Tedavisinde Cerrahi mi, Radyoterapi mi?

Rahim ağzı kanseri teşhisini bir kez koyduktan sonra yaptığımız muayene ve görüntüleme yöntemlerinde hastalık sadece rahim ağzına sınırlı görünüyorsa o zaman cerrahiyi ön planda düşünmekteyiz, ancak serviksin dışında komşu paramethium ya da lenf nodları gibi organlara bir yayılım söz konusuysa öncelikle radyoterapiyi tercih ediyoruz. 

Serviks Kanseri Tedavisinde Planlama Nasıl Yapılır?

Rahim ağzı kanseri teşhisi bir kez konulduğunda tedaviye başlamadan önce evrelemesinin yapılması gerekir. Evreleme yaparken genel anestezi altında bir muayene, MR veya pet CT gibi görüntüleme yöntemlerinden yararlanmaktayız. 

Serviks Kanseri Ameliyatında Kullanılan Teknik İle Kanser Olmayan Rahim Alınması Ameliyatları Arasındaki Fark Nedir?

Rahim alınması ameliyatına biz histerektomi diyoruz. Histerektomi kanser olan ve kanser olmayan vakalarda birbirinden farklı tekniklerde yapılmaktadır. Örneğin miyom gibi kanser olmayan basit benign bir lezyonda histerektomi uygulanabilmekteyken rahim ağzı kanserinde radikal histerektomi dediğimiz komşu yapılarında birlikte çıkarıldığı bir teknik uygulanmaktadır. Yine rahim ağzı kanserinde histerektomiye ek olarak lenf nodu diseksiyonu da mutlaka prosedüre eklenmelidir.

Lenf Nodu Diseksiyonu Nedir?

Lenf nodu diseksiyonu kanserin potansiyel olarak yayılma olasılığı olan lenf bezlerinin cerrahi olarak çıkarılması işlemidir.