Serviksin Kanser Öncesi Hastalıkları veya CIN

CIN Nedir?

CIN veya Servical Intraepitelyal Lezyon tedavi edilmediğinde rahim ağzı kanserine ilerleme potansiyeli bulunan bir grup hastalığı ifade etmektedir.

CIN 1 Nasıl Tedavi Edilmelidir?

CIN1 tek başına kansere ilerleme olasılığı oldukça düşük olan bir durumdur. Dolayısıyla biz biyopsiyle CIN1 tanısı konmuş hastalarımıza herhangi bir cerrahi müdahaleye gerek duymadan sadece takip öneriyoruz.

CIN 2 – 3 Nasıl Tedavi Edilir?

CIN 2 veya 3 tedavisiz bırakıldığında rahim ağzı kanserine ilerleme olasılığı oldukça yüksek durumlardır. Dolayısıyla bazı özel hasta grupları dışında mutlaka tedavi edilmelidir.

Bu özel hasta grupları; gebeler ve 25 yaş altındaki çok genç hastalardır. Bunun dışında mutlaka tedavi edilmelidir. Bu tedavi rahim ağzının cerrahi olarak ince bir tabaka halinde çıkarılmasını içermektedir.

CIN Tedavi Edildikten Sonra Nasıl Takip Edilir?

Leep veya konizasyon ile tedavi ettiğimiz hastalarımızı ilk 2 yıl altı ayda bir kontrole çağırıyoruz, bu altı aylık kontrollerde testleri normal çıkan hastalarımızı diğer kadınlar gibi normal servikal kanser korunma programına alıyoruz.

Leep ve Konizasyon İşlemleri Nasıl Yapılır ve Uzun Süreli Yan Etkileri Nelerdir?

Leep ve konizasyon işlemleri, anestezi altında ve ameliyathane şartlarında yapılması tercih edilen işlemlerdir. Kısa süreli operasyonlardır ve genellikle hasta o günün akşamında evine gönderilmektedir. Uzun dönemde bazen kanama ve enfeksiyon risklerini barındırmaktadır.

En çok korktuğumuz ama şanslıyız ki çok az başımıza gelen bir bir komplikasyon ise ondan sonra elde edilebilecek gebeliklerde erken doğum riskinin çok az da olsa bir oranda artmasıdır.